Velký exit. České Inventoro, které hlídá skladové zásoby e-­shopům, kupují Američané

Česká startupová scéna zažila významný exit. Na nákupech byla americká softwarová společnost Cin7, která za několik stovek milionů koupila Inventoro.

Velký exit. České Inventoro, které hlídá skladové zásoby e-­shopům, kupují Američané
Zleva Radim Jung, Ajoy Krishnamoorthy a Tomáš Formánek | Inventoro

Načasovat si to lépe nemohli. Koncem roku 2019, tedy těsně před covidovou pandemií, vymysleli byznysmeni z investiční skupiny Patero Radim Jung a Tomáš Formánek platformu, která e-shopům radí, jaké zboží budou v nejbližší době potřebovat. Pomocí umělé inteligence tak Inventoro dopočítává ideální stav zásob a navíc předvídá, jaký bude vývoj odbytu jejich produktů. Teď tuzemský startup exituje – pravděpodobně za několik stovek milionů korun. 

Na nákupech v Česku byla americká sofwarová firma Cin7, která v Inventoru získala stoprocentní podíl. Formánek prý vždy věděl, že pro nakopnutí úspěšné expanze potřebuje jeho startup silného zahraničního partnera, který jeho algoritmy pomůže dostat k zákazníkům. Těmi jsou hlavně malé a střední firmy. „Cin7 je přesně ten partner, kterého jsme hledali. Přirozeně se doplňujeme. Lidsky i produktově,“ říká.

S tím souhlasí i druhý zakladatel Jung. „Inventoro jsme s láskou vymysleli, budovali a nakonec i s láskou prodali. Nyní společně vybudujeme řešení pro každou prodejní firmu na této planetě, která to s digitalizací myslí vážně, a to je skutečně velmi inspirující představa. Prodejem to celé teprve začíná.“

Cin7 z Denveru působí v asi 100 zemích po celém světě – a prodejcům rovněž poskytuje software pro řízení zásob, které pak lze sledovat automatizovaně a v reálném čase. „Forecasting a optimalizační nástroje Inventoro jsou dokonalým doplňkem k robustním řešením řízení zásob Cin7,“ tvrdí šéf americké firmy Ajoy Krishnamoorthy. 

Teď prý společně poskytnou zákazníkům „bezprecedentní“ informace o zásobách, aby mohli maximalizovat prodeje a minimalizovat nadměrné zásoby. A právě na tomto cíli bude tým Inventora, který dnes čítá 12 lidí, nově pracovat. Jeho služby se hodí hlavně středním firmám, neboť ty malé si snadno dokážou své zásoby uřídit pomocí excelovských tabulek, zatímco gigantům nevadí si najmout stovky lidí, aby si udělali řešení na míru, připomíná Forbes.

Jak už bylo řečeno, Inventoro vzniklo na půdě holdingu Patero. „Inventoro byla naše srdcovka, neboť jako jediný náš startup vzniklo na zelené louce, přímo u nás. Máme radost, že jsme ho dovedli až do úspěšného prodeje. Těším se, že zkušenosti z našeho společného úspěchu využijeme i v dalších investicích,“ dodává spoluzakladatel Patera Jan Jirovec.

Inventoro získalo ve svých začátcích 23 milionů korun od anonymního investora, dalších 20 milionů mu pak v roce 2022 poslala investiční společnost Presto Ventures. Ta za to tehdy získala 14procentní podíl, zatímco Patero mělo dosud v Inventoru podíl 69,62 procenta. 

„Presto jsme postavili právě s cílem podpořit talentované zakladatele technologických firem z našeho regionu a pomoct jim dostat jejich chytrá řešení do světa. Prodej Inventoro proto oslavujeme jako důležitý milník v naplňování této vize. Je to další potvrzení, že čeští podnikatelé mají globálnímu technologickému trhu co nabídnout,“ uzavírá zakladatel Presto Ventures Přemysl Rubeš. Pro fond Presto II, jehož portfolio čítá přes 40 technologických firem, jde o první exit.