Polsko chce podporovat rozvoj umělé inteligence v regionu CEE. Založilo AI komoru a zve české firmy

Polsko si uvědomuje potřebu silné mezioborové komunity v oblasti vývoje AI v regionu střední a východní Evropy. Založilo proto AI Chamber, komoru, jejímž cílem je podpora zodpovědného rozvoje AI ve střední a východní Evropě prostřednictvím různých aktivit.

Polsko chce podporovat rozvoj umělé inteligence v regionu CEE. Založilo AI komoru a zve české firmy
Polsko založilo AI Chamber, cílem je spolupráce různých subjektů na rozvoji AI | Foto: Shutterstock

Založení tohoto nového orgánu znamená významný posun směrem k integraci inovací založených na umělé inteligenci se společenským přínosem, s důrazem na etický růst a uplatnění v různých hospodářských odvětvích. O skupině, v níž je nyní zhruba 50 polských firem, informoval web Elblog.pl.  

Komora se zaměřením na sociální dopad chce sloužit jako myšlenkový vůdce, který bude propagovat a podporovat aktivity související s rozvojem umělé inteligence. Jejím záměrem je též podpora propagace a zavádění AI v projektech nevládních organizací. AI Chamber rovněž plánuje zaměřit své úsilí na budování sítě mezi nevládními organizacemi a soukromým sektorem. 

„Potřebujeme nezávislou instituci, která by byla schopna sdružovat různé subjekty s různými zájmy, ať už jde o malé a střední podniky, startupy nebo, vládní úřady, EU či nevládní organizace, a vyměňovat si názory na umělou inteligenci,“ cituje portál Sifted slova Tomasze Snażyka, šéfa průmyslové lobbistické skupiny Startup Poland a výkonného ředitele nové komory.

V krátkodobém horizontu se komora například zapojí do vytváření pracovních skupin a výzkumu, které se zaměří na způsoby využití umělé inteligence ke zlepšení vzdělávacích a zdravotnických systémů v celé střední a východní Evropě. Chce také studovat, jak by AI mohla pomoci podnikání a tvorbě politik v celém regionu. 

Prozatím je komora tvořena polskými technologickými společnostmi, startupy, nevládními organizacemi a sdruženími, ale doufá, že se její působnost rozšíří i na další země v regionu. Podle Tomasze Snażyka se už ale skupina zaměřila na Česko, kde vidí největší potenciál pro startupy.