Evropa beznadějně zaostává, pokud se nezmění, začne chudnout. Česko nemá čím přispět

„Kapitálový trh nám nefunguje. Pojďme s tím rychle něco dělat, jinak nás ostatní úplně předběhnou,“ varuje ekonom Miroslav Zámečník. Amerika podle něj za dvacet let zbohatla o šedesát procent, Evropa ani ne o třicet.

Evropa beznadějně zaostává, pokud se nezmění, začne chudnout. Česko nemá čím přispět
Hrotcast Pavla Štrunce a Miroslava Zámečníka | foto Hrot

Dva bývalí italští premiéři Mario Draghi a Enrico Letta dostali zadání od šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové, aby přišli s doporučeními pro rozvoj jednotného trhu zvýšením konkurenceschopnosti Evropské unie. Podle hlavního analytika Hrotu24 Miroslava Zámečníka je nejpodstatnějším zjištěním, že jednotný trh není jednotný. „Je vlastně hodně fragmentovaný. To je místo, které nás nejvíc bolí, zvlášť když EU srovnáme s Čínou a Spojenými státy,“ zdůrazňuje.

Oba pánové si vzali na mušku dva důležité segmenty. Jedním z nich jsou telekomunikace, které jsou rozdělené podle národních hranic. „Jsou sice nadnárodní společnosti, které mají – jako i v Česku – své dceřiné společnosti, ale to prostě není jednotný trh v tom pravém slova smyslu.“

Dalším sektorem, kde je fragmentace značná, je bankovnictví a kapitálový trh. Zámečník upřesňuje: „Evropa, pokud chce konkurovat Číně a Spojeným státům, musí pokročit v jednotném trhu, pokud jde o schopnost mobilizovat kapitál a alokovat ho do těch odvětví, kde na velikosti hodně záleží.“

Hrotcast

Zároveň ale upozorňuje, že bankovní sektor byl tak zregulován, že chybí jakákoliv chuť bank podporovat rizikové podnikání. „Kapitálový trh nám nefunguje. Takže pojďme s tím něco dělat, a to rychle. Jinak nás ostatní úplně předběhnou. Vezměte si, že Amerika za dvacet let zbohatla o šedesát procent, Evropa ani ne o třicet procent,“ upřesňuje.

Podle Miroslava Zámečníka by orgány EU měly být méně háklivé na přeshraniční fúze, pokud se odehrávají uvnitř Evropy. Jinými slovy: nechme vytvořit giganty, kteří se budou moci utkat s těmi z USA a Číny. „Bude to mít velké dopady na soutěžní právo,“ upozorňuje ekonom. A dodává: „Pokud nás takové společnosti dostanou na úroveň globálního hráče, který bude moct soustředit zdroje na výzkum a vývoj, tak to je cesta, jak EU může odvrátit svůj pád.

„Úkol pro Čechy znamená mít aspoň pár excelentních výzkumných univerzit a být schopni s našimi doktorandy vstupovat do mezinárodních týmů a participovat v nich. Prostě ne, že něco tu a tam urveš a budeš si to tady pytlíkovat, to ne,“ varuje Zámečník. Velký problém vidí v tom, že Česko nemá ani jednu vysokou školu v první dvoustovce srovnání světových univerzit.

„Potíž je v tom, že velké peníze z Unie půjdou špičkovým výzkumným univerzitám – a v tomto ohledu není Česko v dobré pozici,“ uzavírá Zámečník. Pokud chceme být konkurenceschopní, tohle musí mít podle něj země jako prioritu.

Pusťte si náš podcast a dozvíte se víc.