Čína vypustila na moře největší elektrickou kontejnerovou loď na světě

Čínská státní společnost COSCO Shipping spustila na vodu novou plně elektrickou nákladní loď. Tvrdí o ní, že je největší na světě. The Greenwater 01, jak zní její název, váží přes 10 tisíc tun. Má baterie o kapacitě přes 50 000 kWh. Pro srovnání, Škoda Enyaq iV 80RS má kapacitu baterie 82 kWh. 

Čína vypustila na moře největší elektrickou kontejnerovou loď na světě
The Greenwater 01 | foto COSCO

Greenwater 01 měří téměř 120 metrů, široká je bezmála 24 metrů a maximální rychlost je skoro 20 km/h. Co ale upoutá pozornost, je kapacita jejích baterií – Číňané uvádí před 50 tisíc kWh s tím, že počet bateriových modulů lze konfigurovat v závislosti na délce plavby. Například dodatečné bateriové boxy nabízející 1 600 kWh elektřiny pro extra „dojezd“. 

Podle kapitána lodi Wang Juna a jeho vyjádření pro čínskou televizi CCTV je ale možné vybavit loď až 24 bateriovými boxy, tím může elektrická kontejnerová loď dokončit cesty, které spotřebují až 80 000 kWh energie. To by se podle webu electrek.co rovnalo přibližně 15 tunám paliva pro podobnou cestu na tradiční kontejnerové lodi.

Pokud se ptáte, jak se taková loď nabíjí, tak článek tento proces nezmiňuje. Pokud bychom ale chtěli věc odlehčit, tak podle jednoho čtenáře v diskuzi by se v případě, že byste tuto loď napojili na průměrnou domácí solární elektrárnu, tak by se nabíjela zhruba pět let. Na druhou stranu, pokud by se tak dělo nabíječkami o výkonu 500 kW, které v Číně již jsou a nabíjí se jimi tamní elektromobily, čas se zkrátí na únosných 100 hodin (řeč je o hrubých odhadech, které závisí zejména na infrastruktuře).  

Společnost COSCO také uvedla, že nová Greenwater 01 může ušetřit 3 900 kg paliva na každých 100 námořních mílích cesty, čímž snižuje emise oxidu uhličitého o 12,4 tuny. Po úspěšném spuštění zahájila loď svoji službu mezi Šanghají a Nanjingem. 

China Ocean Shipping Company (COSCO) je státní konglomerát se sídlem v Šanghaji, který se specializuje na námořní dopravu. Skupina COSCO je největším přepravcem kontejnerů v Číně, denně vypravuje stovky kontejnerových lodí. Zároveň poskytuje lodě čínským výrobcům automobilů, aby jim pomohla vyvážet jejich elektrická vozidla na nové trhy v zahraničí, včetně Evropy.